Oamenii – Pietre de temelie in viata noastra

Multe persoane sunt foarte sensibile cand se confrunta cu vina. Daca sunteti predispus sa va simtiti vinovati, acest lucru duce la sentimentul de supra-interpretarea dezaprobarii oamenilor atunci cand nu exista cale de alegere. Aceasta sensibilitate va poate determina sa vedeti decizii in ceea ce priveste binele si raul in fiecare domeniu al vietii dvs. si sa deveniti obsedat de impactul posibil al actiunilor, al cuvintelor si al deciziilor pe care le puteti avea.

Aceasta expunere la stres cronica si inutila poate afecta calitatea vietii dvs. si va va face sa va simtiti ca si cum ati fi nevoiti sa va rugati mereu de oameni pentru a evita sa va simtiti vinovati.

Vinovatia poate duce, de asemenea, la anxietate si depresie pentru ca te face prea constiincios. Puteti exagera gandul la fiecare actiune pe care o faceti si sa luati in considerare posibilele consecinte negative asupra altora, chiar daca aceasta inseamna ignorarea propriilor nevoi si dorinte.

Pe de alta parte, este posibil sa va confruntati cu anxietate si depresie daca incercati sa va reprimiti sentimentele de vinovatie si nu sunteti dispus sa ii infruntati si sa va ocupati de ele. Vina va poate face sa va ascundeti in spatele unei masti de negare a sine, deoarece va face sa va simtiti mai putin vinovati daca aveti grija de ceilalti inaintea voastra. Va poate face sa credeti ca este mai bine sa ii ajutati pe altii mai intai, fara a va da seama ca vinovatia devine adesea motivator pentru comportamentele voastre generoase.

Exemple de constiinta vinovata

Exista o multime de situatii cu care ne confruntam in viata care ne pot face sa ne simtim vinovati. Dar toata lumea este diferita si ceva care poate face o persoana sa se simta vinovata nu poate faza pe altcineva. Iata cateva exemple de situatii care pot duce la sentimente de vinovatie.

Depunerea cererii de divort

In ziua nuntii lor, majoritatea oamenilor spun ca juramintele lor au un sentiment puternic de angajament. Dar aceste sentimente se pot schimba de-a lungul timpului si cineva care odinioara sa simtit foarte dedicat relatiei lor nu mai simte legatura. Poate fi obisnuita existenta unei constiinte vinovate atunci cand se depune pentru divort, deoarece acest lucru poate contrazice intentiile sau valorile originale. Aflati cum sa tratati vinovatia si constiinta vinovata in relatii. Exista o multime de situatii cu care ne confruntam in viata care ne pot face sa ne simtim vinovati. Pierderea unei casatorii si eventualul divort al cuplului este una dintre acestea.

Situatii abuzive

O victima a abuzului (in special a unui copil) poate avea o constiinta vinovata daca considera ca este vinovat si, prin urmare, este responsabil pentru abuz. Aceste sentimente de vinovatie care rezulta din abuz pot fi atat de coplesitoare incat o victima incepe sa se defineasca prin abuzul lor, ceea ce ii impiedica sa-si atinga intregul potential ca adult.

Lasa un comentariu