Matricea Eisenhower: luati decizii urgente vs. importante cu 4 cadrane – Partea I

Imaginati-va acest lucru: Aveti o lista de lucruri pe care sa o faceti si nu aveti idee de unde sa incepeti. Daca esti ca mine, vrei sa faci totul in acelasi timp, asa ca totul este in spatele tau si poti trece mai departe.

Dar cum poti decide ce trebuie facut mai intai si ce poate sa astepte?

Matricea Eisenhower, cunoscuta si sub numele de Matricea urgenta, va ajuta sa prioritizati sarcinile pe baza urgentei si importantei acestora. De asemenea, va permite sa identificati sarcinile pe care ar trebui sa le deleti sau sa le lasati anulate.

Cum a folosit presedintele Eisenhower aceasta matrice

Inainte de a deveni al 34-lea Presedinte al SUA, Dwight Eisenhowe a servit ca general in armata si ca comandant suprem al fortelor aliate in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In timpul sau in armata, Eisenhower sa confruntat cu multe decizii dificile cu privire la sarcinile pe care trebuia sa le concentreze in fiecare zi. Acest lucru ia determinat sa inventeze un principiu care ne ajuta sa prioritizam sarcinile noastre prin urgenta si importanta.

Folosind Matricea Eisenhower

Aceasta matrice Eisenhower are ca rezultat patru cadrane cu diferite strategii. Stephen Covey, autorul celor sapte obiceiuri ale oamenilor foarte eficienti, a popularizat conceptul lui Eisenhower despre aceasta matrice de gestionare a timpului, sprijinindu-l pe Eisenhower in utilizarea a patru cadrane pentru a determina urgenta sarcinilor.

Iata cum functioneaza cele patru cadrane:

Cuadrantul 1: Mai intai

Cadrul 1 contine sarcini care sunt urgente si importante. Acestea sunt sarcinile „intai” pentru ca sunt esentiale pentru viata sau cariera ta intr-un fel si trebuie sa fie terminate imediat. Vreti sa faceti aceste sarcini cat mai curand posibil. Acestea sunt sarcinile care trebuie facute pentru a evita consecintele negative. Este important sa fii capabil sa gestionezi sarcinile care sunt in cadranul 1
Un exemplu de sarcina in cvadrant 1 din cariera dvs. poate fi raspunsul la un e-mail de la un client. Aceasta matrice poate fi utilizata si in viata dvs. personala. Un exemplu de sarcina cuadrant 1 in viata dvs. personala poate fi un copil plans, o urgenta medicala sau ceva care arde in cuptor.

Cuadrant 2: Decide cand

Sarcinile din cadranul 2 sunt importante, dar nu urgente. Acesta este locul in care doriti sa investiti majoritatea timpului. Activitatile din cadrul Quadrant 2 sunt in concordanta cu obiectivele pe termen lung.

Care sunt cateva exemple ale acestor sarcini? Exercitiul este important pentru sanatatea ta, dar poti decide cand se poate face asta. De asemenea, este important sa va petreceti timpul cu familia, dar din nou, care poate fi aliniata la programul dvs. Cand vine vorba de cariera ta, va poate fi de folos sa obtineti un alt grad sau sa obtineti un certificat de un fel. Aceste lucruri sunt importante pentru cariera ta, dar nu trebuie sa se faca imediat.
Este important sa ne amintim aici ca fiecare are obiective si obiective diferite, asa ca doar pentru ca ceva intra in cadranul 2 pentru tine, poate ca nu pentru urmatoarea persoana. De asemenea, doar pentru ca aceste sarcini nu sunt urgente nu inseamna ca nu sunt importante. Oamenii adesea asociaza chestiuni urgente cu a fi importante, ceea ce nu este intotdeauna adevarat. Deoarece obiectivele dvs. vor ramane constante, orice lucru care va va fi benefic pe termen lung va cadea in cel de-al doilea cvadrant.

Lasa un comentariu