Cum ne protejam eficient daca lucram in medii periculoase?

Protectia corpului prin salopete impermeabile

Definitia Regulamentului privind EIP exclude hainele obisnuite de lucru si uniformele care nu au o protectie specifica pentru purtator, recomandand angajatilor salopetele de lucru care le ofera un grad ridicat de izolare impotriva pericolelor externe. Cu toate acestea, protectia corpului este necesara pentru perioade lungi de activitate in aer liber, pentru a proteja angajatul impotriva vremii si pentru a asigura o vizibilitate sporita in timpul lucrului,mai ales in situatiile in care exista un trafic mixt de vehicule si pietoni.

Salopetele de lucru pentru corp ar putea fi, de asemenea, necesare si in cazul in care lucratorii sunt expusi la temperaturi extreme (in aer liber sau in interior), precum si la stropi chimici,  scurgeri de gaze, praf contaminat si asa mai departe.

Atunci cand alegeti salopete pentru protectia corpului de aici trebuie luati in considerare urmatorii factori:

– confortul termic, de exemplu, predispozitia pentru a transpira

– costul si caracterul practic al curatarii salopetei

– aplicabilitatea in cadrul procedurilor de urgenta, cum ar fi necesitatea de a fi identificate in situatii periculoase

– nivelul de contaminare acceptat

– preferinte personale

– restrictionarea miscarii

– metode de depozitare

– adaptabilitatea la fluctuatiile de temperatura si umiditate

Protectia mainilor si bratelor

Majoritatea locurilor de munca in care exista pericole de accidentare necesita un grad de dexteritate manuala si, in consecinta, mainile sunt expuse la o gama larga de pericole. Riscurile includ taieturi, abraziuni, caldura, raceala, contaminare chimica, vibratii, arsuri, infectii, iritatii ale pielii si dermatita.

Inainte de a selecta echipamentele ideale pentru protectia mainilor si bratelor, trebuie respectata ierarhia masurilor de control. Manusile ofera principala forma de protectie a mainilor impotriva unei game semnificative de agenti industriali nocivi, fiind o parte importanta din cadrul oricarui EIP, alaturi de salopete, combinezoane si bluze.

Astfel de manusi sunt de obicei confectionate din piele, cauciuc, tesatura Kevlar sau panza tare. Cu toate acestea, manusile nu trebuie purtate in cazul in care exista riscul ca acestea sa fie prinse in masini, provocand mai mult rau decat bine.

Atunci cand expunerea chimica este un pericol si riscul se extinde la contactul cu bratele, ar trebui specificate modelele de manusi care se potrivesc angajatilor expusi la astfel de agenti.

BS EN 14328 este standardul pentru manusi de protectie impotriva taierilor cu ajutorul cutitelor electrice, in timp ce BS EN 407 contine specificatiile pentru manusile destinate sa protejeze mainile impotriva riscului termic, cum ar fi caldura foarte ridicata si / sau incendiu. Standardul BS EN 374 se refera la manusi de protectie impotriva substantelor chimice si a microorganismelor. BS EN 511 se refera la manusi de protectie impotriva frigului. BS EN 388 acopera specificatiile manusilor impotriva pericolelor mecanice.

Protectie pentru inaltime si acces in zone periculoase

Echipamente pentru protectie la inaltime

Aceasta gama de echipamente de protectie este foarte larga si include hamuri, sisteme de blocare a caderii, dispozitive de ridicare si coborare de salvare sau amortizoare.

Aceste echipamente individuale de protectie sunt specializate si necesita o instruire aprofundata de catre persoane competente in cadrul verificarilor celor care le utilizeaza, precum si folosirea corecta pentru a fi eficiente in protejarea angajatilor.

Echipamentul va necesita o inspectie periodica de catre o persoana competenta, iar punctele de ancorare vor necesita teste periodice.

Lasa un comentariu