In ce situatii ai simti ca lumea se termina pentru tine?

Parintii care se indeparteaza de la copilul lor din orice motiv sunt susceptibili sa se simta vinovati si au convingerea ca nu au incercat suficient de mult pentru a fi un parinte bun sau pentru a mentine o legatura familiala cu copilul lor. Chiar si parintii care isi parasesc copiii cu intentia de a se intoarce – cum ar fi cei care merg la razboi sau calatoresc pe distante lungi de lucru – au adesea o constiinta vinovata, copiii ramanand in urma cu un singur parinte ramas pentru o perioada lunga de timp.

De asemenea, oamenii au adesea constiinte vinovate dupa ce au fost necredinciosi in relatile pe care le-au avut. Aceasta vinovatie se poate manifesta prin acordarea unei atentii suplimentare partenerului sau oferirea de cadouri care sa ajute la linistirea sentimentelor de vinovatie. Persoanele care inseala se vor simti adesea vinovate atunci cand incep sa aiba sentimente conflictuale de angajament fata de sotii lor si entuziasm pentru noii lor parteneri.

Sentimentul ca nu ti-ai gasit drumul in viata poate fi un moment crucial pentru tine. Este posibil fie sa te simti implinita si multumita de viata traita, fie sa te simti disperata pentru ca nu ai realizat cat mai mult posibil. Aceste sentimente vinovate provin din faptul ca unele persoane au pierdut ocazia de a trai la maxim. Adesea, la varsta adulta, oamenii se concentreaza asupra a ceea ce nu au facut in timpul vietii, mai degraba decat ceea ce au facut.

Tu te-ai intrebat vreodata cum sa renunti la vinovatie? Cum gasim echilibrul intre acceptarea sentimentelor vinovate atunci cand sunt justificate si lasandu-le sa plece atunci cand nu sunt

Nu va pedepsiti.

Chiar daca ceea ce ai facut a fost cu adevarat rau, nu este util sa te pedepsesti. Toata lumea face ceva si ajung sa regrete la un moment dat, si cel mai bun lucru de facut este sa inveti din greseala si sa nu o repetati. Nu va concentrati asupra greselii voastre, gandindu-va ca cu cat va ocupati mai mult de ea, cu atat veti progresa mai mult spre rascumparare. In timp ce vinovatia va poate face sa va simtiti nemultumiti de fericire, nu va sabotati propria bunastare ca o pedeapsa. Acesta nu va compensa greseala dvs. si va crea o situatie mai mizerabila. Sim cereti iertare si treceti mai departe.

Iarta-te.

In plus fata de a cere altor oameni iertare, trebuie sa te ierti pe tine insuti. A fi capabil sa faci asta dupa sentimentele de vinovatie este critic pentru stima de sine, care este o componenta importanta pentru a te bucura de viata si relatii. Este important sa va dati seama ca va puteti ierta in timp ce stiti ca sunteti vinovati, la fel cum ati ierta pe altcineva, chiar daca ati stiut ca au facut ceva gresit. Puteti sa va simtiti regreti de faptele voastre, dar sa fiti compasiune fata de voi si sa acceptati ca este bine sa faceti greseli uneori. Poate ca ati facut tot ce puteai in conditiile date. Nu fiti atat de inversunati pe voi insiva incat sa va refuzati iertarea.

Lasa un comentariu