6 exemple false de dihotomie si cum sa le contracarati – Partea 1

n 2001, atunci presedintele George W. Bush a fost citat sa faca urmatoarea declaratie catre Congres ca raspuns la atacurile din 11 septembrie:

„Fiecare natiune, in fiecare regiune, are acum o decizie de luat. Ori esti cu noi, ori esti cu teroristii. ”

De atunci, presedintele Bush a fost criticat pentru viziunea sa totala. Afirmatia sa a fost prezentata pe buna dreptate ca un exemplu de falsa dicotomie .

Falsele dihotomii sunt o falimenta logica deosebit de urata care este frecvent intalnita in discursul cotidian. Falsele dihotomii – numite, de asemenea, false dileme sau una sau falimente – reprezinta un fel de eroare in rationament . Dictotomii false rezulta din presupunerea ca o anumita situatie sau problema are doua moduri sau solutii care se exclud reciproc si ignora o potentiala a treia optiune .

Dilemele false rezulta din tendinta noastra de gandire alb-negru si sunt adesea folosite retoric pentru a consolida in mod ilegitim pozitia cuiva. Astazi, vom acoperi elementele de baza ale acestei forme falimentare a rationamentului, vom prezenta cateva exemple false de falsa dicotomie si vom vorbi despre cum sa raspundem la aceste tipuri de argumente.

Intelegerea falselor dihotomii

O falsa dicotomie apare atunci cand o persoana prezinta doua optiuni care se exclud reciproc in contextul unui argument. Sa revenim la faza de rationament oferita de George Bush pe care am deschis-o cu:

„Fiecare natiune, in fiecare regiune, are acum o decizie de luat. Ori esti cu noi, ori esti cu teroristii. ”

Acest argument este o falsa dicotomie, deoarece prezinta doua optiuni care se exclud reciproc atunci cand exista de fapt alte posibilitati. Bush sustine argumentul falt ca toate natiunile care nu impartasesc pozitia dura a administratiei sale cu privire la terorism sunt, de fapt, simpatizanti ai terorismului. Totusi, aceasta este o presupunere nejustificata. Este cu totul posibil ca o persoana sa fie impotriva terorismului si sa nu fie de acord cu politicile draconice ale administratiei Bush in aceasta privinta.

Faptul ca argumentul ignora o a treia posibilitate este tocmai ceea ce il face o falsa dicotomie. Falsele dihotomii sunt falimente logice, deoarece prezinta doua optiuni care se exclud reciproc drept singurele optiuni posibile. Argumentele false de dilema intuneca faptul ca ar putea exista posibilitati alternative care sunt diferite de oricare dintre optiunile prezentate.

Lasa un comentariu