Trecând prin indecizii și prea multe gânduri

Am lucrat cu câteva persoane care sunt foarte inteligente, foarte competente și foarte talentate – dar se blochează în paralizii de indecizie și analiză.

De fapt, răsturnarea și pierderea în opțiuni nesfârșite le reduce eficiența și inteligența prin producerea inacțiunii.

Luarea oricărei acțiuni este probabil mai bună decât inacțiunea și indecizia, dar putem fi atât de prinși în încercarea de a găsi decizia perfectă încât nu luăm nicio decizie.

Răspunsul este de a trece prin indecizie și a răsturna situația cu acțiune.

Înainte de a vorbi despre asta, să vedem ce se întâmplă cu oamenii inteligenți, competenți, care se blochează în mintea lor frumoasă.

Capcana a prea multor gânduri
Pentru cineva care nu vede o mulțime de posibilități, uneori alegerea este ușoară – alegeți doar cea care pare evidentă.

Dar pentru cineva care are o abundență de inteligență, există mult mai multe uși deschise decât asta. Iar alegerea poate părea imposibilă. Așa că această persoană începe să creeze un arbore de decizie în mintea lor: „Dacă aleg asta, atunci s-ar putea întâmpla x lucru, ceea ce înseamnă că trebuie să decid dacă vreau acest lucru și atunci asta s-ar putea întâmpla … dar apoi această altă opțiune aduce alte trei decizii … “

De asemenea, vor cerceta fiecare opțiune, ceea ce duce la mai multe cercetări. Devine un ciclu nesfârșit de gândire prin opțiuni, cercetarea acesteia și prin cercetare găsind și mai multe lucruri de gândit. Astfel,  nici o decizie nu poate fi luată vreodată!

De asemenea, este imposibil să analizăm atât de multe opțiuni interminabile, deoarece fiecare opțiune conține multă incertitudine – nu poți ști niciodată cum se va dovedi fiecare, cât de important este fiecare factor, care este probabilitatea ca fiecare alternativă să se întâmple.

Incertitudinea în acest fel de gândire este ceea ce ne ține blocați în indecizie. Ne temem de rezultatul incert și ar avea mai degrabă date sigure la rece și mult mai multă certitudine.

Dar nu putem avea niciodată genul de siguranță pe care ni l-am dori. Trebuie să efectuăm experimente sau să facem cercetări științifice despre fiecare lucru înainte de a lua măsuri, ceea ce înseamnă că ne-am pierdut doar oportunitățile în timp ce am făcut această cercetare! Petrecerea a mult timp analizând vine cu costuri de oportunitate.

Deci, cum ne descurcăm? Prin răsturnarea situației cu acțiune.

Reducerea indeciziilor prin acțiune

Dacă răsturnarea situațiilor poate fi o capcană a indeciziei, un nod sau blocaj nesolvabil … cum îl dezlegăm? Prin reducerea acestora.

Nu puteți rezolva acest nod prin gândire în exces. Acum, nu spun că „gândirea este rea” … cred că ar trebui să avem în vedere argumente pro și contra, că ar trebui să facem un pas înapoi de la acțiune și să obținem o anumită perspectivă, observați imaginea de ansamblu. Dar, la un moment dat, trebuie să spunem „Suficient!” Și apoi să luăm măsuri.

Stabilirea unei limite pentru gândirea în exces poate fi o modalitate bună de a face acest lucru. „Voi petrece următoarele două zile gândindu-mă la asta, apoi o să iau o decizie marți.” Considerați meritele, faceți un pic de cercetare, vorbiți cu alte persoane și cereți-le părerea. Atunci vă puteți decide și puteți lua măsuri.

Trebuie doar să alegeți ceva care pare a fi cel mai bun, având în vedere informațiile dvs. limitate. Este ca pokerul – nu aveți niciodată informații complete, dar trebuie să luați o decizie pe baza a ceea ce știți și rezultatele cele mai probabile (probabilitatea se bazează pe ceea ce știți, dar vă puteți ajusta probabilitățile mentale odată cu experiența acumulată).

Lasa un comentariu