Te consuma sentimentul de vinovatie?

Vina este ceva ce am experimentat cu totii la un moment dat in viata noastra. Daca ati spus vreodata sau ati facut ceva pentru a rani pe altcineva si apoi ati experimentat suferinta emotionala, aceasta este vina. Dar stii cum sa faci fata vinovatiei? Sigur, este necesar sa va simtiti vinovati dupa ce faceti ceva care merita remuscari, dar pot aparea probleme daca experimentati vinovatia pentru o perioada lunga de timp.

Exista o varietate de motive pentru care oamenii ar putea avea o constiinta vinovata. Nu numai atunci cand ranim pe cineva ne simtim vinovati. De exemplu, o mama care lucreaza cu norma intreaga poate simti un sentiment de vinovatie pentru a lucra mult timp si nu petrece ceea ce considera suficient de mult timp cu copilul ei. Sau inversul poate fi si adevarat: o mama care munceste poate sa se simta vinovata de neglijarea muncii ori de cite ori este cu familia ei.

In acest articol, vom vorbi despre cum sa facem fata vinovatiei si vom oferi sfaturi pe care le puteti folosi ori de cate ori va confruntati cu o constiinta vinovata. Dar mai intai, sa vorbim despre natura vinovatiei si despre cele doua tipuri comune de experienta. Aflati cum sa va ocupati de vinovatie si regret, de ce este vina disproportionata si vinovatie proportionala.

Daca exista doua tipuri de vinovatie, exista un fel de vinovatie sanatoasa?

De fapt da. A avea un sentiment sanatos de vinovatie este un lucru bun, deoarece acest sentiment ne aminteste ca am facut ceva gresit si ne ajuta sa ne corectam. Este important sa identificati ce tip de vinovatie aveti de-a face – vinovatie proportionala sau disproportionata.

Vina proportionala

Vina proportionala este un sentiment sanatos care este echivalent si relativ la situatia la indemana. Pentru a determina daca aveti vina proportionala, faceti un pas inapoi si revizuiti ceea ce ati facut si cantariti-l cu un ochi obiectiv. Ce credeai ca ar fi fost altcineva in locul tau? Acest lucru va poate ajuta sa intelegeti daca meritati prelegerile interne pe care vi le dati. Lucrul bun in legatura cu vinovatia proportionala este ca va permite sa va corectati greselile, deoarece sunteti in masura sa recunoasteti gravitatea sa. Vina proportionala este o emotie utila deoarece ne permite sa ne dezvoltam si sa invatam din greselile noastre. Atunci cand vine vinovatia de a rani pe cineva sau de a face un impact negativ care ar fi putut fi impiedicat, creierul nostru este semnalat sa modifice acest comportament pentru a evita consecintele potentiale. Acest lucru ne impiedica sa scapam de lucruri pe care nu ar trebui sa le facem si actioneaza ca un ghid pentru schimbarea comportamentului nostru si corectarea sensului nostru despre ceea ce este acceptabil si care nu este.

Lasa un comentariu