Fii de 10 la examene!

Adesea vom alege sa lucram la sarcinile usoare deoarece acestea sunt rapide si usor de realizat. Aceasta poate include verificarea e-mailului, discutarea cu un coleg, sau efectuarea unor lucrari usoare. In timp ce aceste sarcini va pot face sa aratati si sa va simtiti ocupati si va face sa credeti ca faceti mult, este intr-adevar o forma creativa de amanare. Sarcinile mici sunt usor de facut si va ofera un sentiment rapid de implinire, astfel ca, facandu-le mai intai, sunteti in stare sa obtineti o multumire instantanee.

Cu cat mai mult timp si mai mult efort este necesar pentru a face o sarcina, cu atat mai multi oameni se vor abtine de la a face acest lucru. Fara interventia instantanee a dopaminei de la finalizarea cu succes a unei sarcini, se pare ca recompensa pentru lucru este prea departe. Oamenii doresc sa se simta mai de succes si mai mult decat mai tarziu. Stiti ce cauze de amanare si aflati efectele mentale ale amanarii. Adesea vom alege sa lucram la sarcinile „umplere” deoarece acestea sunt rapide si usor de realizat. Ati auzit vreodata despre „Prezenta Bias?” Acest termen se refera la tendinta de a acorda prioritate platilor care sunt mai iminente atunci cand se iau in considerare compromisurile dintre doua momente viitoare.

Un studiu realizat la Universitatea Princeton a studiat creierul subiectilor in timp ce ei au facut alegeri intre recompense mici imediate si recompense mai mari care urmeaza sa fie primite la o data ulterioara. Cercetatorii au descoperit ca exista doua zone ale creierului care concureaza pentru controlul comportamentului cuiva atunci cand cineva incearca sa decida intre recompensele pe termen scurt si obiectivele pe termen lung. Cercetatorii s-au transformat intr-o dilema economica populara, in care consumatorii actioneaza cu nerabdare in prezent, dar planifica sa fie rabdatori in viitor.

Cercetatorii au descoperit ca, atunci cand subiectii au fost in vedere alegeri care implica posibilitatea de o recompensa imediata, parti ale creierului lor au fost activate, care sunt puternic influentate de sistemele neuronale asociate cu emotie. In plus, toate deciziile luate, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, au activat sistemele creierului asociate cu rationamentul abstract. Interesant, atunci cand elevii au avut optiunea de a obtine o recompensa pe termen scurt, dar au ales optiunea mai intarziata, zonele de calcul ale creierului lor au fost mai active decat zonele lor emotionale. Cand subiectii au ales recompensa pe termen scurt, activitatea celor doua domenii a fost similara, cu un mic leagan spre o mai mare activitate in zona emotionala. Studiul a concluzionat ca optiunea de recompense pe termen scurt activeaza zona emotionala a creierului si depaseste domeniile de rationament abstract. Cercetatorii au decis ca creierul emotional al cuiva are un moment dificil de imaginat viitorul, indiferent de faptul ca creierul nostru logic poate vedea consecintele viitoare ale actiunilor curente. In timp ce creierul emotional al omului doreste sa primeasca placere imediata, indiferent de daunele viitoare, creierul nostru logic stie sa se gandeasca la efectele pe termen lung.

De cele mai multe ori, nemultumirea imediata de a trebui sa asteptati o plata nu pare sa merite beneficiile viitoare necunoscute. Stiti cum sa nu va amanati temele si invatati cauzele principale ale amanarii. Oamenii nu dispun de motivatie atunci cand gasesc putina valoare in rezultatul proiectat al muncii lor.

Lasa un comentariu