Despre viata si cunoasterea sinelui

Multe credinte irationale se ascund in spatele vinovatiei, care de multe ori ingreuneaza rezolvarea sentimentelor. Este important sa inveti cum sa fii obiectiv cu tine in momentul in care te simti vinovat, deci decizi in baza unei gandiri sanatoase si rationale.

Vina disproportionata

Spre deosebire de vina proportionala utila care ne conduce la greselile noastre, vina disproportionata este nesanatoasa si ne face sa rumanam asupra situatiilor. Vina disproportionata duce adesea la sentimente de rusine si resentimente, deoarece emotia pe care o simtiti este in mare masura disproportionata fata de situatie.

Exista multe surse din care poate sa rezulte o vinovatie disproportionata, inclusiv senzatia de vinovatie pentru o promovare (chiar daca ati castigat-o), simtind ca nu ati facut suficient pentru cineva care are nevoie, facand o treaba mai buna decat altcineva si nu faci lucrurile pe care vrei cu adevarat sa le faci.

De exemplu, s-ar putea sa simtiti vina disproportionata pentru a obtine o promovare atunci cand colegul dvs. nu a facut-o. Daca ai aceasta promovare din cauza muncii tale si a daruire si te simti vinovat oricum, inseamna ca ai de-a face cu o vina disproportionata. Acest tip de vinovatie este irational si, daca il experimentati, este important sa intelegeti ca nu puteti controla actiunile altor oameni.

Aflati cum sa va ocupati de vinovatia nesanatoasa si de a depasi vina si anxietatea.

Vina va poate face sa va ascundeti in spatele unei masti de negare a sine, deoarece va face sa va simtiti mai putin vinovati daca aveti grija de ceilalti inaintea voastra.

Care sunt efectele negative ale vinovatiei?

Avand o vina nerezolvata care persista de-a lungul timpului poate face dificila gandirea directa in viata de zi cu zi. Aceste ganduri se vor revarsa in viata voastra de munca si in viata personala atunci cand incercati sa va concentrati, sa fiti productivi si sa luati decizii. Mai mult, poate deveni atat de important pentru tine sa faci intotdeauna deciziile corecte, pana la punctul in care nu poti sa faci o decizie in mod confident de teama ca ar fi gresit. Puteti chiar sa ezitati sa va bucurati de viata dvs. si sa incepeti sa ignorati propriile nevoi si nevoi si chiar sa va angajati intr-o pedeapsa de auto-pedeapsa sau intr-o ura de sine pentru a incerca sa scapati de aceste emotii negative.

Lasa un comentariu