Cum se curata un laptop? Ghid pentru incepatori

Unul dintre sfaturile pretioase pe care mizeaza specialistii in IT este igiena corespunzatoare a computerelor si laptopurilor. Studiile arata ca este nevoie de cel putin o igienizare in profunzime a device-ului dumneavoastra, in medie o data pe an, sau chiar o data la 6 luni, in functie de modelul detinut.

Curatarea prafului din laptop se impune, spun specialistii de la PowerLaptopService.ro, intrucat in interiorul aparatului se formeaza reziduuri care devin o bariera pentru ventilarea efectiva a aerului, ceea ce conduce la functionarea zgomotoasa, eliberarea de aer cald care determina incalzirea exagerata a procesorului si, nu in ultimul rand, ingreuneaza bunul mers al programelor si diminueaza utilitatea laptopului dumneavoastra.

Etape importante pentru curatarea eficienta a laptopului

1. Alegerea produselor corespunzatoare. Un astfel de dispozitiv se curata cu mare atentie, deoarece componentele sunt extrem de sensibile la soc. Umiditatea ridicata sau substantele reci pot dauna calitatii si utilitatii pieselor ce alcatuiesc laptopul, astfel ca substantele de curatare sunt destinate exclusiv acestor procedee. Inainte de a incepe curatarea efectiva a dispozitivului, se asigura recuzita compusa din cutia de aer comprimat, alcool izopropilic, spray antistatic, lavete delicate din microfibra si spray special creat pentru curatarea atenta a ecranului. In mod traditional, amatorii folosesc si sapun pentru curatararea / dezinfectarea tastelor, insa acesta poate fi cu succes inlocuit de produsele sus-mentioante, care pe langa eficienta au si un timp de uscare mai mic.

2. Dezasamblarea dispozitivului. Inainte de toate, se desurubeaza acele portiuni relevante ce permit curatarea laptopului. Se scoate bateria, mouse-ul, eventualele discuri sau CD-uri, se extrag cu atentie portiunea de touch pad si firul prin care este cuplata la laptop iar tastatura se decupleaza si ea cu atentie de la laptop. De fapt, orice dispozitive de iesire care pot determina daune dispozitivului, datorita contactului nefavorabil cu substantele utilizate si trecerii bruste la sursa de electricitate.

3. Curatarea componentelor. Procesul de curatare incepe, de regula, cu structura deschisa a laptopului. Aceasta este curatata cu acuratete pentru ca praful sa fie indepartat in totalitate, mizand pe zonele greu accesibile in care se poate patrunde cu betisoarele vatuite. Ulterior este curatata tastatura, inseamnand ca fiecare tasta este scoasa si stearsa corespunzator. Toate componentele sunt dezinfectate si curatate in detaliu cu ajutorul produselor destinate ingrijirii device-urilor, impiedicand degradarea sau daunele cauzate componentelor interne.

4. Reasamblarea componentelor. Ulterior procesului de curatare a prafului din laptop, componentele revin la pozitia initiala, iar ecranul este curatat cu o laveta din microfibra si spray special creat pentru ingrijirea suprafetelor delicate, pentru a nu afecta integritatea si calitatea acestuia.

Asadar, curatarea profesionala a prafului colectat in laptop impune o serie de pasi care, respectati si efectuati corespunzator, pot lungi durata de viata a laptopului dumneavoastra. Tocmai de aceea, un astfel de procedeu se recomanda a fi efectuat de specialistii service-urilor de profil, intrucat amatorismul ii poate dauna dispozitivului.

Lasa un comentariu