Asterne-ti gandurile pe foaie si vezi cum iti poti schimba viata!

Folosindu-ti timpul tau pentru a trai in acest moment si urmarind cum sentimentele tale se schimba in timp, iti vei permite sa observi incongruentele din viata ta si sa te recuperezi de vinovatia ta. Veti putea sa va dati seama de pasii mici pe care trebuie sa ii faceti pentru a crea schimbari in viata voastra catre fericire.
Nu trebuie sa fii perfect. Nimeni nu e perfect. Chiar si oamenii care crede ca traiesc vieti perfecte fac greseli. Obiectivul de a fi perfect in orice parte a vietii voastre nu va merge niciodata asa cum a fost planificat. Cheia pentru a realiza ca nu exista perfectiune este sa accepti ca sunteti o parte a umanitatii si ca toti ceilalti din jurul vostru incearca totodata sa faca tot posibilul pentru a-si face viata dupa bunul plac.

Verificati-va comportamentul. Cand vine vorba de sentimente de vinovatie, multi dintre noi au tendinta sa nu isi asume. Sigur, uneori acest lucru este bine meritat, dar, de obicei, ne exageram pedeapsa pentru a ne ajuta sa simtim ca ne-am facut partea noastra. Deoarece acest lucru nu este sanatos, trebuie sa renuntati si sa va reevaluati comportamentul pentru a determina daca cantitatea de vinovatie pe care o simtiti este adecvata. Acest lucru este important atunci cand se determina tipul de vina pe care o simtiti (indiferent daca este proportional sau disproportionat). Vina dvs. va face sa va simtiti stresul, anxietatea sau depresia? Daca da, cum se manifesta aceste sentimente suplimentare in comportamentul dvs.? Cu siguranta nu doriti sa faceti lucruri mai rele decat sunt deja.

Concentrati-va pe prezent. Nu te mai gandi la ce ar fi putut fi si sa te concentrezi asupra a ceea ce este. Amintiti-va ca nici o cantitate de rumanare nu poate schimba trecutul, deci sunteti o crescand anxietatea dvs., trecand in repetate randuri peste situatiile din cap. In schimb, concentrati-va asupra momentului prezent si traiti cu responsabilitate. Aveti control asupra modului in care actionati si va simtiti acum si nu este de niciun folos sa adaugati mai multa disperare vietii voastre.

Fii atent. Exista doua modalitati prin care va puteti ajuta sa va eliberati de sentimentele de vinovatie. In primul rand, cand practici focusarea, traiesti in acest moment. Aceasta inseamna ca nu te gandesti la regretele tale sau la ceva care s-a intamplat in trecut. Va concentrati doar asupra lucrurilor din fata voastra in acest moment. In al doilea rand, daca este necesar, va puteti lua ceva timp pe masura ce practicati atentia sa va puneti intrebari si sa va respectati raspunsurile pentru a va aduce constientizarea propriilor sentimente de vinovatie. De exemplu, o intrebare ar putea fi: „Ce pot face in fiecare zi pentru a-mi arata ca sunt demn de a fi fericit si pentru a contribui la construirea unei noi baze de incredere autentica?” Obtinerea constientizarii sentimentelor dvs. este primul pas in tratarea acestora intr-un mod constient si eficient.

Lasa un comentariu