Accepta-ti trecutul si mergi mai departe!

Acceptati ca ati gresit independent de cui se datoreaza vina. Daca ati facut ceva gresit sau rau, va trebui sa va asumati responsabilitatea, dar acceptati ca nu puteti schimba trecutul. Este esential sa treceti prin procesul de intelegere a motivelor pentru care ati gresit, dar atunci trebuie sa si uitati ce s-a intamplat. Cu cat te concentrezi mai mult pe faptul ca ai facut ceva gresit, cu atat te va deranja mai mult si vei interfera cu viata ta. Vinovatia este de obicei o emotie situationala, si nu este nimic de obtinut din acesta. Oricum va trece timpul, sau veti realiza doar ca nu trebuie sa va simtiti asa de rau si ca veti ajunge sa va simtiti mai putin vinovati. Daca sunteti in masura sa recunoasteti problema si sa actionati mai devreme in loc de mai tarziu, va veti simti mai bine si vina dvs. va fi usurata. Dar a nu face niciun fel de comportament compensator (cum ar fi scuzele) va permite sentimentele rele sa ramana, si poate duce la anxietate si depresie. Acceptati ca ati gresit, faceti amendamente si continuati.

De altfel, solicitati ajutor profesional. Daca simtiti ca vinovatia dvs. este mai mult decat puteti duce, este posibil sa fie timpul sa va adresati unui profesionist. Acest lucru poate fi cazul in care nu este posibil sa va rezolvati sentimentele de vinovatie cu persoana care a fost ranita, cum ar fi atunci cand o persoana moare inainte ca alta sa ii poate cere scuze pentru un comportament trecut. In astfel de situatii, psihoterapia poate fi potrivita. Profesionistii pot oferi clientilor exercitii de practica ce ii vor ajuta sa isi proceseze emotiile. Un terapeut ar putea chiar sa lucreze cu un grup sau cu o familie pentru a rezolva problemele de vinovatie care afecteaza mai mult de o persoana. Pentru unii oameni, administrarea unui medicament poate fi utila sau chiar necesara pentru a-si recastiga fericirea si increderea dupa o situatie care s-a incheiat cu o vinovatie extraordinara. Acesta este un lucru care poate fi discutat si cu un terapeut profesionist pentru a vedea daca aceasta ar putea fi calea potrivita pentru dvs.

Tineti seama de vinovatia voastra. Cand exista o diferenta intre cine sunteti si cine vreti sa fiti, veti experimenta incongruenta si nefericirea. Mentinerea unui jurnal zilnic este cel mai eficient obicei pe care il puteti incepe sa incercati sa remediati acest lucru. Daca puteti sa scrieti cum va simtiti in fiecare zi, veti creste gradul de constientizare de sine si veti putea afla cum vine vina asupra dumneavoastra. Jurnalul va va permite, de asemenea, sa scrieti despre toate componentele situatiei care au condus la sentimentele de vinovatie. Trecand peste ceea ce ati facut pas cu pas si cantarind obiectiv, puteti intelege mai bine daca meritati tulburarea interioara pe care o experimentati.

Lasa un comentariu