6 exemple false de dihotomie si cum sa le contracarati – Partea 3

6 Exemple de dihotomie falsa

1. Imigratie
Argument : „Nu ar trebui sa sustinem imigrantii sau sa nu le oferim acces la servicii sociale si lucruri gratuite. La urma urmei, de ce ar trebui sa ajutam imigrantii cand exista oameni fara adapost pe strazi? ”

Contra : Acest argument prezinta o falsa dicotomie, deoarece prezinta problema ca si cum singurele doua posibilitati exclusive ar fi extinderea sprijinului social imigrantilor sau cetatenilor nascuti autohtoni. Evident, extinderea sprijinului social imigrantilor saraci si extinderea sprijinului social americanilor saraci nascuti sunt cursuri de actiune compatibile. Este posibil sa ajutam cele doua grupuri de persoane in acelasi timp. Argumentul este falace, deoarece implica decizia cui sa ajute este o alegere sau alegerea unuia si in mod obligatoriu o exclude pe cealalta.

2. Stiinta vs Religie

Oamenii intalnesc adesea dileme false in contextul dezbaterilor din jurul stiintei si religiei.

Argument : „Nu puteti crede atat in ​​stiinta, cat sa fiti si religiosi. Daca credeti in stiinta, trebuie sa respingeti pretentiile religiei si ale experientei religioase. ”

Contra : Acest argument prezinta o falsa dilema, deoarece prezinta credinta in stiinta si credinta in religie ca fiind exclusiva si incompatibila. Ideea este ca o persoana nu poate tine convingeri stiintifice si religioase cu privire la durerea de contradictie. Desi este adevarat ca unele afirmatii stiintifice si religioase specifice intra in conflict (varsta Pamantului, de exemplu), este posibil ca anumite credinte despre stiinta si religie sa fie compatibile intre ele . Alegerea dintre cei doi nu este neaparat exclusiva reciproc.

De exemplu, este posibil ca amandoi credem ca Dumnezeu a creat universul si ca universul functioneaza conform legilor naturale care pot fi descoperite de stiinta. Dumnezeu ar fi putut fi doar entitatea care a creat acele legi care guverneaza universul. La urma urmei, cativa mari oameni de stiinta au fost ei insisi destul de religiosi.

3. Impozite
Argument : „Nu putem fi pentru nicio impozitare. De fapt, situatia este destul de simpla. Fie esti pentru libertate si fara taxe, fie esti un comunist care vrea sa instaleze tirania si teroarea. ”

Contra : Acest argument este un exemplu de dihotomie falsa, deoarece prezinta problema ca si cum singurele doua situatii posibile ar fi una fara impozite (si deci, „libertate” maxima) si un regim comunist brutal care nu permite proprietatea personala.

Lasa un comentariu