6 exemple false de dihotomie si cum sa le contracarati – Partea 2

Un fals argument de dihotomie are o forma logica destul de simpla:

„Fie X este adevarat, fie Y este adevarat”
„X nu este adevarat”
„Deci, Y trebuie sa fie adevarat”

Dilemele false prezinta o asemanare stransa cu silogismele disjunctive care sunt o forma valabila de argumentare filozofica , motiv pentru care pot fi dificil de detectat daca nu sunteti atenti. Ei uite ca argumente solide in mod logic , dar sunt , de fapt , nu. Dilemele false sunt falimente informale, astfel incat deficientele lor nu pot fi explicate doar prin forma lor logica. Falsele dihotomii fac una sau ambele doua presupuneri foarte importante despre premisele de pornire ale argumentului.

Cele doua optiuni sunt prezentate ca exhaustive colectiv : Doua enunturi sunt exhaustive colectiv daca si numai daca aceste doua declaratii acopera toate posibilitatile. In cazul argumentelor false de dihotomie, doua optiuni sunt prezentate ca exhaustive colectiv atunci cand nu sunt de fapt. Falsitatile de dihotomie falsa ignora posibilitatile alternative.
Cele doua optiuni sunt prezentate ca fiind excluzive reciproc : Se spune ca doua afirmatii se exclud reciproc daca si numai daca este imposibil ca ambele sa fie adevarate in acelasi timp. In cazul unor dileme false, cele doua optiuni sunt prezentate ca si cum se exclud reciproc atunci cand nu pot fi. Ar putea fi posibil ca ambele coarne ale falsei dileme sa fie adevarate in acelasi timp.

Retorica falsilor dihotomii false

Dilemele false sunt adesea folosite intr-o maniera retorica pentru a face ca argumentul unei persoane sa para mai puternic decat este. Argumentele false de dihotomie se folosesc ca mijloc de a ascunde terenul mijlociu intr-o dezbatere si de a convinge publicul ca pozitia cuiva este singura viziune rezonabila. De exemplu, o persoana poate pretinde ca trebuie sa crezi, fie punctul sau de vedere, fie o alternativa absurda. Ei sustin apoi ca negarea viziunii lor inseamna in mod necesar acceptarea viziunii absurde.

Lasa un comentariu